Contact
Pronkjedei Dokkum

Ondernemers vereniging Dokkum
      Postbus 214
9100 AE Dokkum
info@pronkjedei.nl

Informatie

Pronkjedei Dokkum is een initiatief van de samenwerkende ondernemers van Ondernemers Vereniging Dokkum, de Stichting Friese Draaiorgelvrienden en Shantykoor "de Admiraliteitssjongers".
Ondernemers Vereniging Dokkum

Ondernemers Vereniging Dokkum is de nieuwe naam van de Winkeliersvereniging Club 65.
Deze werd al in 1965 opgericht. De samenwerkende ondernemers staan voor betere
voorlichting, meer service en verkoop stimulerende acties. De vereniging praat mee over
de inrichting en ontwikkeling van de binnenstad, het parkeren en het stimuleren om
bezoekers naar Dokkum te krijgen. 

De doelstelling van de Ondernemers Vereniging is: "Dokkum, hét koopcentrum van het Noorden".

Om dit te bereiken worden er veel activiteiten in Dokkum georganiseerd. Omdat een gedeelte van de ondernemers geen lid wilde worden maar toch profiteerden van de inspanningen van de Ondernemers Vereniging (lees: vroegere Club 65) werd er een reclameheffing ingesteld door de Gemeente Dongeradeel. De opbrengst van deze heffing komt, na aftrek van kosten, helemaal terecht bij de ondernemers. Via de speciaal daar voor opgerichte Stichting Ondernemersfonds Dokkum, worden deze opbrengsten gebruikt voor het organiseren van de diverse activiteiten in Dokkum. Iedereen betaald nu mee en er is daardoor meer geld te gebruiken om Dokkum op de kaart te zetten met leuke activiteiten. (website Ondernemers Vereniging Dokkum)

Pronkjedei Dokkum

Ook aan de organisatie van Pronkjedei Dokkum werkt de Ondernemers Vereniging Dokkum mee. In samenwerking met de op deze webpagina genoemde verenigingen zal het centrum van Dokkum op 8 juli 2017 de meest unieke ”showroom” van Noord-Oost Friesland zijn. Want dan staat de hele binnenstad in het teken van historisch vervoer. Alle vormen van vervoer of het nu rijdend, puffend of sissend is zijn te bewonderen, het wordt een dag vol bezienswaardigheden en activiteiten. Ook als u niet bent aangesloten bij een vereniging kunt u met uw "pronkje" deelnemen. Geef u op! Die dag mag u dus niet missen!
Stichting Friese Draaiorgelvrienden

Voor al uw feesten en partijen heeft de Stichting Friese Draaiorgel-
vrienden een passend draaiorgel beschikbaar. Draaiorgel "Het Schapekopje"
is van oorsprong van Belgisch fabrikaat, bouwjaar ongeveer 1925.
Draaiorgel "Intarsia" is een kleiner handdraaiorgel van Duits fabrikaat,
bouwjaar ongeveer 1980. De "Intarsia " is voorzien van een mechanische aap,
die verschillende functies heeft. Dit orgel is ook heel geschikt om binnen te spelen.
Ook heeft de Stichting Friese Draaiorgelvrienden al meer dan 25 jaar ervaring
in het organiseren van draaiorgelfestivals. Onze orgels zijn beschikbaar in
binnen en buitenland. Voor meer informatie kunt u de website van de
stichting bezoeken. (website Stichting Friese Draaiorgelvrienden)Draaiorgelfestival Dokkum

Tijdens Pronkjedei Dokkum 2017 organiseert de Stichting Friese Draaiorgelvrienden het jaarlijks internationale draaiorgelfestival in Dokkum.
Shantykoor "de Admiraliteitssjongers" Dokkum

Shantykoor "de Admiraliteitssjongers" is een hechte vriendengroep geworden sinds de oprichting in 2003. Het schip zet regelmatig de zeilen, om voor de liefhebbers van traditionele shanty's, zeemansliederen alsmede liederen die te mooi zijn om niet te zingen het repertoire ten gehore te brengen.

De zangers (bij een optreden meestal rond de 30 leden) hebben ondersteuning van een aantal zeer gedreven muzikanten. Onder leiding van een enthousiaste dirigent komt het koor tot erg mooie composities. Met regelmaat worden er nieuwe nummers toegevoegd aan het repertoire. Bij veel van die nummers schrijft de dirigent eigen muziek. Het koor onderscheidt zich ten opzichte van het gemiddelde shantykoor door hun meerstemmige uitvoering van een breed repertoire.

Het koor heeft twee cd's uitgebracht en beide zijn prachtige albums geworden met hele mooie muziekstukken. De cd's zijn via de website van het koor te bestellen. (website Shantykoor "de Admiraliteitssjongers" Dokkum)
Op de zaterdag van Pronkjedei Dokkum 2017 is de stichting door het hele centrum aanwezig met diverse draaiorgels. Tijdens de vorige editie van Pronkjedei Dokkum vierde de stichting een dubbel jubileum: maar liefst 20 jaar draaiorgelfestival Dokkum en 30 jaar Stichting Friese Draaiorgelvrienden. Bijzonder is de komst van het draaiorgel "De Vijf Prominenten", een 92 toets orgel, naar Dokkum.

De naam van het orgel slaat op de vijf in het front geschildere portretten van Feite Posthumus, Anton Pluer, Gijs Perlee, Carl Frei en Romke de Waard. Deze personen hebben allemaal veel betekend in de draaiorgelwereld en hadden goede indrukken achtergelaten bij de eigenaar van het orgel. De huidige eigenaar had in 2005 het idee om een nieuw orgel te laten bouwen, waarin zijn mooie jeugdherinneringen aan de Amsterdamse straatorgels terug zouden komen. Door de hoog gestelde eisen betekende de bouw een enorme uitdaging voor de Firma E. Pluer uit Bussum, waar het orgel gebouwd werd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het orgel dezelfde gamma en dispositie als Draaiorgel de Arabier zou krijgen, maar werd later uitgebreid en aangevuld. Het front van het orgel en de vijf beelden werden door een zorgvuldig daartoe aangezochte beeldhouwer vervaardigd. Het front van het (oorspronkelijk Nederlands, maar later aan Japan verkochte) Mondorgel werd hierbij als voorbeeld gebruikt. Het orgel speelt zowel op boeken als via midi-besturing. Om alles er authentiek ogend uit te laten zien is de midi-besturing geheel in het orgel weggewerkt.(
<<<< klik op de foto om een groter exemplaar te bekijken)